Forum Muzyczna Galaktyka Strona Główna Muzyczna Galaktyka
i nic ci nie umyka!

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Radio Eska / Eska TV
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Muzyczna Galaktyka Strona Główna -> Radio Eska
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aadekk
Użytkownik

PostWysłany: Sob Lip 29, 2017 23:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

michael112 napisał:
Dzisiaj na zakończenie swojego pasma Puoteck pożegnał się mniej więcej w ten sposób: "Do zobaczenia może gdzieś kiedyś".
Dodam, że nie ma go w ramówce na przyszły tydzień.

Niech każdy z czytających sam domyśli się, co to oznacza...

W Esce Warszawskiej trochę inaczej się pożegnał....
Oficjalne stanowisko poznamy we wtorek.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Sob Lip 29, 2017 23:39    Temat postu:

Powrót do góry
Karol
Użytkownik

PostWysłany: Wto Sie 01, 2017 21:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety Smutna informacja
Oto wpis Puotcka na Facebooku

Cytat:
Dzień dobry, proszę o chwilę uwagi!

"Coś się kończy, coś się zaczyna" napisał Andrzej Sapkowski.

Od dziś nie jestem już prezenterem w Radio ESKA.

Nie usłyszycie mnie w Muzyką Się Żyje, nie przygotuję Eska Live Rmx, nie odliczę Gorącej 100.

W radiu oczywiście zostaję, wciąż będę zajmował się muzyką, ale trochę inną i trochę inaczej. I nie wykluczone, że jeszcze kiedyś się usłyszymy, ale w zupełnie nowym otoczeniu. I na pewno dam Wam znać.

Zapytacie - DLACZEGO???

Dlatego, że dobrze jest się rozwijać, uczyć, poszerzać horyzonty. Prezenterem byłem przez połowę mojego życia, a przez 16 lat mówiłem do Was z eskowego głośnika. Najwyższa pora na zmianę.

Dziękuję za super antenowe momenty, było ich dzięki Wam całkiem sporo!
Liczę na kolejne.

Dziękuję za uwagę, do usłyszenia!

michael112
Nowy

PostWysłany: Wto Sie 01, 2017 21:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Puoteck przestaje być prezenterem radia Eska...
Powrót do góry
Karol
Użytkownik

PostWysłany: Pon Wrz 04, 2017 20:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uwaga!
Wystartowała nowa ramówka. Ci którzy stęsknilil się za Gorącą 20 mam wiadomość,że od tej soboty od 16:00 Gorąca 20 powraca w nowej formule i z nową nazwą - "Podwójna Gorąca 20"
michael112
Nowy

PostWysłany: Wto Wrz 05, 2017 17:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lista prawdopodobnie będzie zawierała... 40 utworów. Wskazuje na to "archiwalne notowanie" dostępne na ich stronie.
Powrót do góry
muzykobloger
Użytkownik

PostWysłany: Sob Wrz 09, 2017 11:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś z Was ma wynotowane "numery jeden" Gorącej 20 z ostatniego tygodnia sierpnia? Interesują mnie dni: 28.08 (pn), 29.08 (wt), 30.08 (śr), 31.08 (czw).
Dobromier
Zarządca

PostWysłany: Sob Wrz 19, 2020 10:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Artur.O napisał:

29. Questo - Lucy (-27)

Po latach odkryłem - to musi chodzić o Jealousy - Lucy
jest taki utwór w kilku notowaniach Top Transfer i G20 na web.archive... swoją drogą niezły kawałek

Moje Playlisty Spotify

https://rateyourmusic.com/~Szysza32
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Tangerine
Użytkownik

PostWysłany: Wto Paź 06, 2020 17:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

muzykobloger napisał:
Czy ktoś z Was ma wynotowane "numery jeden" Gorącej 20 z ostatniego tygodnia sierpnia? Interesują mnie dni: 28.08 (pn), 29.08 (wt), 30.08 (śr), 31.08 (czw).

28.08 (pn) - Jawsh 865 & Jason Derulo - Savage Love

Tylko to znalazłem. Dziwne, że sama strona eski nie notuje starych zestawień, których nie mogę znaleźć.
Dobromier
Zarządca

PostWysłany: Pon Paź 19, 2020 00:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proponuję zwracać uwagę na daty postów. Muzykobloger zadał to pytanie w 2017 roku, więc na pewno nie mogło chodzić o "Savage Love", które wtedy nawet nie było w planach. Wink

Moje Playlisty Spotify

Powrót do góry
Tangerine
Użytkownik

PostWysłany: Nie Paź 25, 2020 18:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie zauważyłem, ale i tak nie mogę znaleźć notowań. Ale wpadka. Rolling Eyes
Tangerine
Użytkownik

PostWysłany: Pią Kwi 08, 2022 15:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

muzykobloger napisał:

Niepewny jestem, co do tego. Próbowałem przez stronę, fora, posty...
Próbuję poszukać nawet przez odsluchane, ale trudno mi wyłapać, w którym to momencie było. Jak przypuszczam, to już był ten okres, kiedy notowania były na stronie radia, a emitowano tylko pierwsze 3 miejsca. Wydaje mi się, że było to gdzieś w okolicach 19 lub 20. Wymieniłeś dni, jakby to miało być jeszcze tygodniowe zestawienie listy.

Mogę tylko przypuszczać, że mogłyby to być takie utwory jak:
AronChupa - Liama In My Living Room Evil or Very Mad
Robin Schulz - OK
Cheat Codes - No Promises
Shakira - Me Enamore
DJ Khaled & Rihanna - Wild Thoughts
Axwell & Ingrosso - More Than You Know
David Guetta - 2U

Ponieważ to one były najczęściej puszczane i były w topliście, jeśli chodzi o tą stację.

Ostatnio zmieniony przez Tangerine dnia Czw Maj 26, 2022 12:07, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
muzykobloger
Użytkownik

PostWysłany: Sro Maj 25, 2022 14:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tangerine napisał:
muzykobloger napisał:

Niepewny jestem, co do tego. Próbowałem przez stronę, fora, posty...
Próbuję poszukać nawet przez odsluchane, ale trudno mi wyłapać, w którym to momencie było. To już był ten okres, kiedy notowania były na stronie radia, a emitowano tylko pierwsze 3 miejsca. Wydaje mi się, że było to gdzieś w okolicach 19 lub 20. Wymieniłeś dni, jakby to miało być jeszcze tygodniowe zestawienie listy.

Mogę tylko przypuszczać, że mogłyby to być takie utwory jak:
AronChupa - Liama In My Living Room Evil or Very Mad
Robin Schulz - OK
Cheat Codes - No Promises
Shakira - Me Enamore
DJ Khaled & Rihanna - Wild Thoughts
Axwell & Ingrosso - More Than You Know
David Guetta - 2U

Ponieważ to one były najczęściej puszczane i były w topliście, jeśli chodzi o tą stację.

Już mam te informacje. Przypomnę, że chodziło o rok 2017.

– poniedziałek 28.08: Imagine Dragons „Thunder”
– wtorek 29.08: Kokab „Got U (ready or not)”
– środa 30.08: Cheat Codes feat. Demi Lovato „No promises”
– czwartek 31.08: Katy Perry feat. Nicki Minaj „Swish swish”
– piątek 01.09: Shakira „Me enamoré”

ZMIANY → od pierwszego pełnego tygodnia września 2017 r. notowania zaczęły się ukazywać raz w tygodniu, lista składała się z 40 pozycji i nosiła nazwę „2 x Gorąca 20”.
Tangerine
Użytkownik

PostWysłany: Czw Maj 26, 2022 12:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wynika z tego, że zgadzają się tylko dwa utwory, które wcześniej wymieniłem.
muzykobloger
Użytkownik

PostWysłany: Pią Maj 27, 2022 17:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tangerine napisał:
Wynika z tego, że zgadzają się tylko dwa utwory, które wcześniej wymieniłem.

Pozostałe wymienione przez Ciebie single, czyli „Llama in my living room”, „OK”, „Wild thoughts”, „More than you know” i „2U”, również były „numerami jeden” w Radiu Eska, ale akurat nie w tym tygodniu, o którym rozmawiamy.

„More...” jako jedyne dotarło do 1. miejsca, gdy lista prezentowana była już w systemie 1 notowania na tydzień pod nazwą „2 x Gorąca 20” (w notowaniu z 9 września 2017 r.).
Pozostałe 4 utwory dotarły do 1. miejsca w wakacyjnych notowaniach Gorącej 20 z 2017 r.
Tangerine
Użytkownik

PostWysłany: Pon Lip 11, 2022 11:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Patrzyłem na stronie odsluchane.eu i w playliście Eski widać, że grają Kate Bush - Running up that hill. Pewnie dlatego, że umieszczono kompozycję w serialu Stranger Things, a potem trafiła na listy zagraniczne przebojów po tylu latach. Aż po 37 latach i na liście Bilboardu zdobywa nawet większą pozycję niż dużo wcześniej. Pomimo ponownego pojawienia się na topie, numer dziwnie pasuje i nie bardzo się ma do reszty w playliście. Jest on piękny, wręcz znakomity, ale odbiega od reszty, która jest zbyt nowoczesna. Tamte piosenki odbiegają poziomem. Dziwnie to wygląda, ale fajnie, że dostrzeżono ją znowu po latach.

Ostatnio zmieniony przez Tangerine dnia Pon Paź 24, 2022 10:59, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
Tangerine
Użytkownik

PostWysłany: Sro Wrz 28, 2022 11:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W poniedziałek strona radia Eski poinformowała, że zmarła wieloletnia dziennikarka i prezenterka radia Eska, Sylwia Kurzela. Z tej okazji na facebooku pojawiło się czarno białe logo na zdjęciu profilowym. Więcej na stronie.

https://www.eska.pl/wiadomosci/sylwia-kurzela-nie-zyje-odeszla-wieloletnia-dziennikarka-i-prezenterka-radia-eska-aa-vkUd-LQeg-vwB3.html

A tak w ogóle to nie podają, ile miała lat. Gdzieś na youtubie udało mi się dowiedzieć, że 52.

Trochę mi to zajęło, żeby ją przypomnieć, bo już od lat z rana nie słucham radia, a tym bardziej tej stacji o tej porze. Przypomniał mi się już moment, kiedy lata temu rano jechało się samochodem i właśnie ją się słyszało. Wczoraj odtwarzałem filmiki, gdzie mówiła w audycjach. Już skojarzyłem jej głos i śmiech, który był znakiem rozpoznawczym. Nawet ciekawie było powspominać ten zwariowany program z Krzysztofem Skrzypkiem sprzed lat.

W każdym razie R.I.P. [*]
Dobromier
Zarządca

PostWysłany: Sob Paź 01, 2022 23:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmm... Sylwia Kurzela i Krzysztof Skrzypek to wieloletni "zapowiadacze" z łódzkiej Eski i dlatego ja kompletnie ich nie kojarzę z eteru. Chociaż zdaje się, że ta pierwsza niedawno dostała "awans" na ogólnopolską antenę.

Moje Playlisty Spotify

Powrót do góry
Tangerine
Użytkownik

PostWysłany: Czw Paź 06, 2022 15:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj o godzinie 13 po wiadomościach poświęcono minutę na temat pożegnania redakcyjnej koleżanki z radia, Sylwii Kurzeli.

,,Są takie dni, których nigdy nie powinno być i są też takie momenty, które chcielibyśmy, żeby nigdy nie nastąpiły i dzisiaj jest właśnie taki moment. Dzisiaj żegnamy naszą wieloletnią radiową koleżankę, naszą eskową przyjaciółkę, Sylwię Kurzelę. Jej śmiech był takim najbardziej zaraźliwym i radosnym śmiechem na świecie i właśnie taką roześmianą i tylko taką chcemy ją dzisiaj i zawsze zapamiętać. Sylwia, do usłyszenia''.

Mówiła Kasia Węsierska, a potem puszczono Adele - Someone Like You.
Tangerine
Użytkownik

PostWysłany: Pon Paź 31, 2022 16:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lista programów na Eska TV

Baby One More Time - 18.00
Miejska lista - U ciebie w mieście - 17.00 (SOBOTA)
Podwójna Gorąca 20 w sobotę o 13.00-16.00
Weekend z Eską TV - 9 lub 10 w sobotę
Co się słucha - 12 w sobotę
The Best of Eska - 11 w sobotę
Nagrywarka
Szybkie strzały
Jazdy gwiazdy
Polska Lista (I Love Poland)
Polacy za granicą - 20.00
Znalezione rzeczy Walusia (chyba tak się nazywa) - o 21.00 leciało
Zawierucha w Dubaju - 20.00 w Niedzielę
Warsaw Shore - 23.00
Love Island - 22.00

Eska TV oglądam od jakichś 2 lub 3 lat. Wcześniej to tylko czasami w fragmentach. Przyznam, że z muzycznych stacji najczęściej oglądam tą stację. Wcześniej to wolałem 4 fun Gold Hits. Lubię oglądać programy, jakie nadają w Eska TV. Najczęściej oglądam Co się słucha. Lubię w nim to, że mogę się dowiedzieć, czego ludzie słuchają w danej miejscowości. Baby One More Time to pasmo, gdzie puszczają hity z lat 90-10s. Bywa, że też z lat 80., ale to tak trochę od czapy i znienacka. Kiedyś częściej oglądałem. Bywało, że prawie codziennie, ale teraz już czasami, bo powtarzają niektóre teledyski. Z sentymentu lubię sobie popatrzeć i posłuchać, co tam leci. Grają ciekawie.

Radio Eska znam od 2006 i była to jedna z częściej słuchanych stacji radiowych przeze mnie na przemian z ZET i RMFem. RMF MAXXX słabo odbierało, a najlepiej w Szczecinie podczas jazdy samochodem. Z radia poznawałem muzykę, tak jak z listy piosenek na mp3, które odtwarzałem potem na winampie.

I tak było do 2010, aż mi się odwidziało. Przestawałem słuchać sam stacji, a jak już to byłem zmuszony w samochodzie, bo ktoś tak chciał i wolał. To właśnie potem tak przypadkiem się przysłuchiwało. Ówczesna modna muzyka już mi przestała odpowiadać. Już drażniły mnie klubowe dźwięki. Zmieniał mi się gust, a raczej co dopiero kształtował się, więc słuchałem bardziej samodzielnie. Wtedy zacząłem się interesować już inną muzyką. Bardziej starszą. Najczęściej z lat 80 i 90. Gatunki typu Pop, Rock, hard rock, heavy metal i itd. Jeszcze wtedy słuchałem głównie pojedynczych utworów. Dopiero w następnych latach przeszedłem częściowo na albumy, by potem głównie słuchać albumów.

Uważałem za najgorszą stację. Kompletnie nie były to moje klimaty. Rzadko, które nagranie mi odpowiadało. Omijałem, jak tylko mogłem. Tak było gdzieś od 2011 do 2017 chyba. O RMF Maxxx miałem takie same zdanie.

A potem przestałem tak uważać i jakoś mi przeszło. Stałem się bardziej otwarty na bardziej nowoczesną muzykę. W 2016 i 2017 śledziłem bardziej Radio Zet i trochę RMF. Eskę zdarzało mi się rzadko lub czasami słuchać, a od 2021 coraz częściej.

Już o radiu pisałem w dużej części wątku o Gorącej Setce.
Dobromier
Zarządca

PostWysłany: Sro Sty 18, 2023 21:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do Eski TV, to rzadko kiedy zdarzało mi się ją widzieć - głównie w hotelu tudzież innym wypoczynkowcu, jak w pokoju był telewizor i byłem z braćmi w pokoju (zanim mieliśmy nowoczesne smartfony xd), albo jak byłem ciekaw krótko po wejściu cyfrowej telewizji i jarałem się dostawką dokupioną do monitora (szybko się zepsuła z jakiegoś powodu :/).
Kojarzy mi się więc z tymi latami powiedzmy 2012-2014... potem już nie miałem styczności. Jako taka stacyjka z muzyką popową sprawdzała się ok. Leciały aktualne przeboje (w tym również takie mniej obecne w Esce, jak No Doubt - Settle Down), jakieś starocie w pasmach też. Były w ramówce chyba jakieś programy "przeniesione" z Eski i Eski Rock (Poranny WF był? dobrze pamiętam?), sporo tematycznych pasm i list przebojów. Reklam nie było tak dużo, jak na Vivie w tamtych czasach, nie było też bezsensownych niemuzycznych programików.
Jak jest obecnie - nie mam pojęcia, w ogóle rzadko kiedy włączam telewizję.

--

Nie wiedziałem, gdzie napisać.

Postawiłem sobie za cel spisać zachowane w jakikolwiek sposób w internecie notowania Gorącej 20 - te "sieciowe" do 23 czerwca 2007 i późniejsze. Przyznam jednak, że zapał mi już mocno opadł - robię to już od dawna, na samo szukanie po webarchive na pewno zeszły mi dziesiątki godzin, a w dodatku tego są dosłownie tysiące (1674 notowania sprzed zjednoczenia (z których w arkuszu jest około 300, reszta chyba naprawdę przepadła - a może się mylę?) i 3035 do wprowadzenia "podwójnej Gorącej 20" (żenujące trochę, możnaby już wprowadzić zupełnie nową nazwę)).

Obecnie skończyłem na okolicach wiosny 2010 roku. Jeśli ktoś ma ochotę się pobawić i mi pomóc, to na webarchive jeszcze jest dużo notowań do spisania.
https://web.archive.org/web/*/eska.pl/goraca20*

W każdym notowaniu jest 20 piosenek i 8 propozycyj (oczywiście w arkuszu je numeruję wg kolejności na stronie), zwracam uwagę na strukturę linków. Każdy się kończy na "chce_id=[numer]", numer oznacza po prostu numer w bazie danych, a nie numer notowania, im wyższy, tym późniejsze notowanie. Aby nie szukać po omacku czego w arkuszu jeszcze nie ma, to tu jest inny arkusz, w którym spisałem, które notowanie (dzień i nr notowania, oraz nazwa konkretnej listy) ma który numer w bazie:

http://chomikuj.pl/Znamileciziemia/id+notowa*c5*84,8587010235.ods

a mój arkusz z samymi notowaniami tutaj:
http://chomikuj.pl/Znamileciziemia/Gor*c4*85ca+20+-+sie*c4*87+-+podsumowania,8587001934.ods

Sporo piosenek obok wykonawcy i tytułu ma jeszcze moją subiektywną ocenę w skali od 1 do 10, jak kto chce, to może też sobie dodać kolumnę z ocenami swoimi, tylko żeby nie mieszać z moimi. Razz No i sporo piosenek ma dokładniej wpisanego wykonawcę, tytuł, wersję piosenki, ale sporo nie...

Aha, wiem, że "dziwny" format, ale jest on lżejszy, no i jak ktoś używa LibreOffice czy OpenOffice (w przeciwieństwie do Excela są darmowe, no i są lżejsze) to nie powinno stanowić problemu.

Aha, no i notowania, których nie ma na webarchive, można też wydedukować z odsluchane.eu (nic sprzed 2009 roku nie ma z przyczyn oczywistych), tylko, że nigdy nie były wszystkie propozycje grane, i czasem nie od razu jest jasne, co było w notowaniu, a co w propozycjach.

Z góry dziękuję. xD

Moje Playlisty Spotify

Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Sro Sty 18, 2023 21:06    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Muzyczna Galaktyka Strona Główna -> Radio Eska Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Strona 9 z 10
Skocz do: