|
Muzyczna Galaktyka i nic ci nie umyka!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tangerine Użytkownik

|
Wysłany: Czw Gru 26, 2024 11:56 Temat postu: |
|
|
Widzę, że jeszcze kolejne są dopisane do listy nominacji.
Cytat: | Milk Inc “Run”- tutaj to chyba przełom 2006/2007 - aktualizacja: widzę, że bardziej jednak 2007 rok, a Milk Inc znalazło się w podsumowaniu |
To już w ogóle jest kojarzone z 2007. To musi być podobny przypadek, co Mika - Relax, Take it easy. Wydany na przełomie, a utrzymywał się długo. No może nie tak długo, ale Milk Inc - Run nawet zdarzało mi się słyszeć w wakacje 2007 w Radiu Zet. Musiał być puszczany przez cały rok. Szkoda, że potem jakoś rzadziej puszczali ten utwór i już ciężko albo w ogóle nie można go w radiu usłyszeć. Ja lubię do niego wracać, bo to chyba jedna z lepszych z tej formacji. W tym samym czasie Eska promowała No Angel, które pograli właśnie w lipcu i sierpniu. Jakoś zapadło mi w pamięć, a nie było tak znane i często grane. Na jesieni gdzieś puszczano Sunrise, które było jednak większym hitem. Także Milk Inc. w tym roku miało czasy swojej świetności.
Znalazłem notowanie Radiostacji i tam już Milk Inc.- Run było w 23 lutego 2007 na liście przebojów.
Bardzo Mario tu się rozpisał, opisując aż 100 piosenek i jeszcze inne. Ja bym nie odważył się na takie coś i podziwiam, aczkolwiek na temat kilku mam inne lub swoje zdanie.
Cytat: | 94. Jamelia “Something About You” - próbowała nawiązać do sukcesu “Superstar” z roku 2004, niestety nie udało się jej, ale samo nagranie jest jak najbardziej ok- 6/10 |
Mi się refren jakoś dziwnie kojarzy i nieodłącznie z Everlasting Love. Te skojarzenia nie mogą się odczepić. W songu Beware of the dog z 2006 użyto sample Personal Jesus DM. Nie wiem, czy wspominałem.
Cytat: | 95. Starstylers “Higher”- nic nadzwyczajnego 4/10 |
Do tego zbyt podobne do Keep on movin', gdzie melodia mi znajoma była.
Co ciekawe, pierwsze poznałem właśnie to, a nie Sash! - Eucador, z którego użyto sample.
Cytat: | Joey Negro “Make A Move On Me”- dla mnie osobiście ten utwór jest jednym wielkim nieporozumieniem, zwłaszcza teledysk-2/10 |
To ja muszę zaznaczyć, że ja nie wiem, dlaczego go lubię. Takie trochę funky house, gdzie dzisiaj się nie usłyszy. Do tańczenia też dobry.
Stachursky'ego przebój i tak uważam, że dobry. Tu widać dojrzalszą trochę odsłonę, bo jego twórczość kojarzy się z takim guility pleasures.
Cytat: | 86. Owal “Spokojnie”- trudno jednoznacznie ocenić to nagranie, niech będzie 5/10 |
Rap czy tzw. hip hopolo jeszcze dobrze się tu trzymał. Potem będzie wspominany zespół Verba.
Dziwne wykonanie remixu Better off alone. Z tego, co pamiętam, to takie przyspieszone umc umc było. Może niby być, ale nie ma, jak oryginał. Tak przy odkrywaniu dziwiło mnie kiedyś, że jest jeszcze znany oryginał i to wcześniej.
Cytat: | 83. Danzel “My Arms Keep Missing You”- stany średnie, choć muszę przyznać mimo wszystko, że to jedna z lepszych jego piosenek-5/10 |
To prawda, bo Danzel śpiewać umie. Co ciekawe, ten hit też nie jest jego, tylko Ricka Astleya z jakichś nagrań z końca lat 80. Jak tak analizowałem, to wlaśnie te jego największe hity są czyjeś. Chyba tylko ten, do którego kręcono teledysk w Polsce, nie jest coverem.
Cytat: | 69. Supermode “Tell Me Why”- niezbyt udany cover w mojej ocenie, nieprzekonujący-4/10 |
Mnie przekonał. Tym bardziej, że ten jest nieźle wykonany, a w tamtym czasie do niektórych jakby mniej się przykładano, co dobrze widać przy tych odświeżonych wersjach. Oczywiście nie ma to jak Bronski Beat - Why.
Tych wersji jest kilkanaście. Mamy przerobioną Houston, Jacksona z refrenem z Say Say Say, Stinga z czasów The Police z S.O.S. (Message in a Bottle), ABBĘ, Crockett's Theme (tu nie mam tak średniego zdania) i INXS z Dream on Black Girl. Dzięki temu poznawałem potem oryginały w 2010. Jeszcze tu widzę przerobiony hit Sandry - Around My Heart i Leo Sayera - Thunder in my heart, które wg mnie dobrze brzmią. Moving too fast z motywem Collinsa w stylu house też jest niezłe. Na pewno wypada lepiej niż za 10 lat u Remady & Manu L. Jeszcze te My My My nie takie złe i też jest przerobione. Podobnie u Velvet z jej nagraniami z 2006. Wypowiadałem się już wcześniej na ten temat przy takim długim poście.
Cytat: | 62. Uniting Nations “Music In Me”- zbyt podobne do poprzednich piosenek, też pozycja za wysoka w mojej ocenie, ocena 4/10 |
Tak i po latach stwierdziłem, że jakby opierała się głównie na motywie i powtarzanym refrenie. Zresztą takie też były popularne.
O ile Chicane - Stoned in Love z zastanawiającym wokalem Toma Jonesa, Cuba Club - Cuba i to Phunk A Delic - Rockin' pamiętam, to właśnie przy Wonderchild też mam wątpliwość. Tylko, że mogło być w stylu: ,,a było coś''.
My Spirit Files on You i Wind of Hope lubię i na tle 2006 brzmiały jakoś inaczej.
Cytat: | 25. Holly Dolly - “Dolly Song”- od 2000 roku pojawiały się tzw. “potworki” dla jednych sympatyczne, dla drugich irytujące (ja generalnie należę do tej właśnie grupy). W 2005 roku byli to przykładowo Crazy Frog oraz Schnappi, a w 2008 roku Jakarta. Niech to co napisałem będzie podsumowaniem tego nagrania. Ocena 2/10 |
Tu akurat mam tak samo zdanie jak przy np. DJ Magic. To jest masakra. Jakbym czytał prawie siebie.
Przy Akcent nie mam aż takiego zdania przy Jokero i ich utwory nawet sobie mogę puścić.
Cytat: | Double Nation “Move Your Love”- średniawka i chyba tyle mam do powiedzenia-5/10 |
To przeoczyłem. Nawet jakoś niedawno trafiłem na to przypomnienie w Esce. Ja nie wiem, czemu aż tak lubię to nagranie, podobnie przy Joey Negro i czymś innym. Mnie zadziwia tam jeszcze użycie sampli z On The Move.
Jest tego bardzo dużo i nominacje z 2006 czy inne przeoczenia może już pominę. Te pozycje czy numery, które mi się podobają też. Miejsca, które wyżej czy niżej też, bo można byłoby tak długo i długo... Widzę też Sugababes, które ostatnio sobie przypomniałem.
Zgodzę się, co do roku 2006 i jak widać, mnie to zainteresowało. _________________ Panta rei
Ostatnio zmieniony przez Tangerine dnia Nie Sty 19, 2025 13:41, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Czw Gru 26, 2024 11:56 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
muzykobloger Użytkownik
|
Wysłany: Sro Sty 01, 2025 16:58 Temat postu: |
|
|
Gorąca 100 Radia Eska za rok 2024 – wyniki głosowania:
(* = utwór wykonywany przez polskiego artystę, choćby we współpracy z zagranicznym artystą)
100. Alok & Jess Glynne „Summer's back”
99. Elliot Greer & MC4D „Afterlife (the afterglow)”
*98. Oskar Cyms & Carla Fernandes „Do gwiazd”
97. Katy Perry „Lifetimes”
96. Imanbek & YouNotUs „Heal my heart”
95. FloyyMenor & Cris MJ „Gata only”
94. NOTSOBAD & MA:RK „Let it go”
93. SERA x YouNotUs „I can't be the only one”
*92. Kuqe 2115 & Kubi Producent „Wszystkie noce są samotne”
91. Ella Henderson feat. Rudimental „Alibi”
*90. Blanka „Cara mia”
*89. Bryska „Obca”
88. Noah Kahan „Stick season”
87. Twocolors x Roe Byrne „Stereo”
*86. Chivas „Prawie straciłem głos”
85. Oliver Heldens & WeiBird „Out of love”
*84. Sanah „Jestem twoją bajką” (poza top 100 w 2023 r. – wówczas utwór dopisano do listy nominacji w trakcie głosowania)
83. Armin van Buuren & David Guetta feat. Aldae „In the dark”
82. Dasha „Austin (boots stop workin')”
81. Gabry Ponte, Sean Paul & Natti Natasha „Born to love ya”
*80. Lucas Estrada, Tribbs & Stephen Puth „Close your eyes”
79. Shakira & Cardi B „Puntería”
78. Marcus & Martinus „Unforgettable”
*77. Oskar Cyms „Nie musisz się bać”
76. Swedish House Mafia feat. Niki & The Dove „Lioness”
75. Clean Bandit, Anne-Marie & David Guetta „Cry baby”
74. Teddy Swims „The door”
73. Gigi D'Agostino & BOOSTEDKIDS „Shadows of the night (Gigi Dag mix)”
72. Beyoncé „Texas hold 'em”
71. Quavo & Lenny Kravitz „Fly”
70. Ray Dalton „All we got”
*69. Kizo x Bletka „Hero”
68. Alesso & Nate Smith „I like it”
67. Lost Frequencies & David Kushner „In my bones”
*66. Lanberry „Co ja robię tu”
65. Jax Jones & Zoe Wees „Never be lonely”
64. Imagine Dragons „Eyes closed”
*63. Daria Zawiałow feat. Taco Hemingway „Supro” (poza top 100 w 2023 r. – wówczas utwór dopisano do listy nominacji w trakcie głosowania)
62. Dua Lipa „Illusion”
*61. Sylwia Grzeszczak „Motyle”
60. David Guetta & Alesso feat. Madison Love „Never going home tonight”
59. Purple Disco Machine x Benjamin Ingrosso feat. Nile Rodgers & Shenseea „Honey boy”
58. Madison Beer „Make you mine”
*57. Kaeyra „Sour”
*56. Sobel x Sanah x Kleks „Wynalazek Filipa Golarza”
55. Sabrina Carpenter „Taste”
54. Myles Smith „Stargazing”
53. Lost Frequencies & Bastille „Head down”
*52. Bletka „B012”
51. Felix Jaehn feat. Sophie Ellis-Bextor „Ready for your love”
*50. Modelki & Vłodarski „Chyba że z tobą”
49. Ariana Grande „We can't be friends (wait for your love)”
*48. Oskar Cyms „Cały czas”
47. Cyril „Stumblin' in” (#40 w Gorącej 100 za rok 2023)
*46. Vix.N „Ne rozumiju”
45. Meghan Trainor „Criminals”
*44. Sanah „Miłość jest ślepa”
43. Kygo & Ava Max „Whatever”
*42. Męskie Granie Orkiestra 2024 (Daria Zawiałow, M rozu, Kacperczyk) „Wolne duchy”
41. Switch Disco x Charlotte Haining x Felix „I found you”
*40. Mata „Lloret de Mar”
39 Alan Walker & Ina Wroldsen „Barcelona”
38. Hozier „Too sweet”
37. Karol G „Si antes te hubiera conocido”
*36. Gibbs feat. Opał „Drive”
35. Teddy Swims „Bad dreams”
34. Alan Walker feat. YUQI of (G)I-DLE & JVKE „Fire!”
33. Mark Ambor „Belong together”
32. David Guetta & OneRepublic „I don't wanna wait”
31. Dua Lipa „Houdini” (#59 w Gorącej 100 za rok 2023)
30. Shaboozey „A bar song (tipsy)”
29. Tiësto, Gabry Ponte & Dimitri Vegas & Like Mike „Mockingbird”
*28. Sanah „Było, minęło”
27. Sabrina Carpenter „Espresso”
*26. Kuqe 2115 & Francis „Taki mały ja”
25. BL3SS x CamrinWatsin feat. bbyclose „Kisses”
*24. Sylwia Grzeszczak „Och i ach”
*23. Jonatan x Bletka x Gibbs „Róż”
22. Shawn Mendes „Why why why”
21. The Kolors „Un ragazzo una ragazza”
20. Coldplay feat. Little Simz, Burna Boy, Elyanna & TINI „We pray”
19. Dua Lipa „Training season”
18. Alex Warren „Carry you home”
17. Sophie Ellis-Bextor „Murder on the dancefloor (Pnau remix)”
*16. Kaśka Sochacka „Szum”
15. Jaxomy x Agatino Romero x Raffaella Carrà „Pedro”
14. Billie Eilish „Birds of a feather”
13. Alessandra Amoroso feat. BigMama „Mezzo rotto”
*12. Sanah „Hip hip hura!”
11. Disturbed „The sound of silence (Cyril remix)”
10. Eminem „Houdini”
*9. Wiktor Dyduła „Tam słońce, gdzie my”
8. ROSÉ & Bruno Mars „APT.”
7. Teddy Swims „Lose control”
*6. Kizo, Bletka & BeMelo „100 BPM”
5. Benson Boone „Beautiful things”
4. Lady Gaga & Bruno Mars „Die with a smile”
*3. Daria Zawiałow „Złamane serce jest OK”
2. Chappell Roan „Good luck, babe!”
1. Artemas „I like the way you kiss me”
Start głosowania: 10 grudnia 2024 r.
Ogłoszenie wyników: 31 grudnia 2024 r. (audycja emitowana od godz. 14:00 do godz. 20:00).
Wyniki głosowania: https://goraca100.eska.pl
Początkowa liczba utworów nominowanych w plebiscycie: 154 tytuły.
W trakcie głosowania do listy nominowanych utworów dopisano łącznie 5 kolejnych tytułów. Nastąpiło to odpowiednio:
- 16.12.2024 r. – 2 utwory: Daria Zawiałow „Ballada o niej”, Myles Smith „Nice to meet you”,
- 21.12.2024 r. – 3 utwory: Lost Frequencies „Love is the only thing”, Sara James „Salty”, YouNotUs & Cheat Codes feat. Barbz „Cinema”.
W top 10 Gorącej 100 Radia Eska za rok 2024 figurują 3 rodzime produkcje, a w top 20 jest ich łącznie 5. Rok temu w top 10 było 5 takich utworów, a w top 20 było ich łącznie 11.
Utwory, które otrzymały nominację w plebiscycie Radia Eska za rok 2024, lecz nie zdołały uplasować się w Gorącej 100 za rok 2024 (59 tytułów):
Adam Port, Stryv, Keinemusik, Orso & Malachiii „Move”
Alan Walker x Daya „Heart over mind” (#97 w Gorącej 100 za rok 2023)
Alok & Bebe Rexha „Deep in your love”
Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens „Jungle” (#41 w Gorącej 100 za rok 2023)
Armin van Buuren & Goodboys „Forever (stay like this)”
Baby Lasagna „Rim tim tagi dim”
Benjamin Ingrosso & Olly Alexander „Kite”
Benson Boone „Cry”
Billy Gillies feat. Hannah Boleyn „DNA (loving you)” (#69 w Gorącej 100 za rok 2023)
Calvin Harris & Rag'n'Bone Man „Lovers in a past life”
Cassö x Jazzy feat. Headie One „Zeros”
Cyril & Maryjo „Still into you”
Damiano David „Born with a broken heart”
*Daria Zawiałow „Ballada o niej” (utwór dopisano do listy nominacji w trakcie głosowania – 16.12.2024 r.)
David Guetta & Kim Petras „When we were young (the logical song)” (#57 w Gorącej 100 za rok 2023)
*Dawid Podsiadło „Halo” (poza top 100 w 2023 r. – wówczas utwór dopisano do listy nominacji w trakcie głosowania)
*Doda & Smolasty „Nie żałuję”
*Ely Oaks x Niklas Dee x Bambi x Young Leosia „Heart sped up (BFF)”
Girl On Couch & Billen Ted „Man in finance (G6 trust fund)”
Henri PFR feat. Sadie Rose Van „Last night”
Huts & y_x „Out of my head”
Imagine Dragons „Wake up”
James Hype feat. Kim Petras „Drums” (poza top 100 w 2023 r. – wówczas utwór dopisano do listy nominacji w trakcie głosowania)
Jax Jones, D.O.D & Ina Wroldsen „Won't forget you”
Katy Perry „Woman's world”
Katy Perry feat. Doechii „I'm his, he's mine”
Kenya Grace „Strangers” (#77 w Gorącej 100 za rok 2023)
*Kleks (Igo, Kaśka Sochacka, Mrozu, Artur Rojek, Brodka, Ralph Kaminski, Bedoes 2115, Sokół) „Całkiem nowa bajka” (#58 w Gorącej 100 za rok 2023)
KSHMR feat. Hannah Boleyn „Tears on the dancefloor (night mode)” (#89 w Gorącej 100 za rok 2023)
*Kwiat Jabłoni „Byłominęło” (#92 w Gorącej 100 za rok 2023)
Laback feat. Alexis Carlier „Titanic x My heart will go on (summer version)”
Lady Gaga „Disease”
*Lanberry x Tribbs „Dzięki, że jesteś” (#37 w Gorącej 100 za rok 2023)
Lil Nas X „J Christ”
Lost Frequencies „Love is the only thing” (utwór dopisany do listy nominacji w trakcie głosowania – 21.12.2024 r.)
*Maciej Skiba „Tam czeka mnie dom”
Marf feat. Aron Blom „Headphones”
Mosimann feat. Joe Cleere „Underneath the blue”
Myles Smith „Nice to meet you” (utwór dopisany do listy nominacji w trakcie głosowania – 16.12.2024 r.)
Nathan Evans „Flowers in the water”
*Nikoś „Plaża i randka?”
Ofenbach feat. Norma Jean Martine „Overdrive” (#24 w Gorącej 100 za rok 2023)
Oliver Heldens x David Guetta x Fast Boy „Chills (feel my love)”
*Oskar Cyms „Nigdy wcześniej” (poza top 100 w 2023 r. – wówczas utwór dopisano do listy nominacji w trakcie głosowania)
Pharrell Williams & Miley Cyrus „Doctor (work it out)”
Purple Disco Machine x Ásdís „Beat of your heart”
*Qry „Tyrka”
*Sara James „Salty” (utwór dopisany do listy nominacji w trakcie głosowania – 21.12.2024 r.)
Switch Disco, R3HAB & Sam Feldt „Sleep tonight (this is the life)”
The Knocks & Sofi Tukker „One on one”
The Weeknd „Dancing in the flames”
Tiësto & Alana Springsteen „Hot honey”
Tiësto & BIA feat. 21 Savage „Both”
Tiësto x Fast Boy „All my life”
Tony Effe & Gaia „Sesso e samba”
Troye Sivan „Got me started” (poza top 100 w 2023 r. – wówczas utwór dopisano do listy nominacji w trakcie głosowania)
YouNotUs & Cheat Codes feat. Barbz „Cinema” (utwór dopisany do listy nominacji w trakcie głosowania – 21.12.2024 r.)
*Zalia „Diament”
Zerb feat. Sofiya Nzau „Mwaki” _________________ muzykoblog.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
radkovskyy Użytkownik
|
Wysłany: Sro Sty 01, 2025 23:58 Temat postu: |
|
|
Te wyniki to są kompletnie "z czapy". "100 BPM" na 6 pozycji jako drugi najlepszy POLSKI kawałek roku? "Róż" grany mocno pół roku na rotacjach dopiero na 23? Dziwne. xD |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dobromier Zarządca

|
Wysłany: Czw Sty 02, 2025 01:51 Temat postu: |
|
|
radkovskyy napisał: | Te wyniki to są kompletnie "z czapy". "100 BPM" na 6 pozycji jako drugi najlepszy POLSKI kawałek roku? "Róż" grany mocno pół roku na rotacjach dopiero na 23? Dziwne. xD |
Nie czaję, z czym masz problem. "100 BPM" przeciez równiez było chętnie grane przez Eskę w tym roku (zresztą jak niemal wszystko w top 50), a poza tym - z samego grania nie wynika, czy pod koniec roku słuchacze dalej będą mieli ochotę oddać głos.
A wyniki właśnie najlepsze od bardzo dawna! Na podium trzy świetne piosenki (nie pamiętam, kiedy ostatnim razem mogłem tak powiedzieć) - Artemas i Chappell bardzo nietypowe, niebanalne i mające znamiona "surprise hitu", a "Złamane serce jest ok" to jedna z najlepszych piosenek Darii.
Przyjemnie widzieć te bardziej tradycyjne rzeczy - Boone (prawdziwy megahit tego roku), Teddy, Gaga z Marsem, czy nieco banalną ale sympatyczną i żwawą propozycję Brunona z wokalistką Blackpink w top 10. W ogóle to chyba najmniej "zelektryfikowane" top 10 Setki od 2003 roku (dobrze, że gwałt na Simonie i Garfunkelu do 10tki nie wskoczył, choć i tak przykro, że jakiekolwiek radio kiedykolwiek to zagrało).
W drugiej dziesiątce poza "The Sound of Silence" i "Hip hip hura" (kiedy się wreszcie skończy ta passa Sanah??) też nic mnie nie kole. "Mezzo Rotto" trochę mi się podoba (choć spodziewałbym się tego niżej), "Pedro" było zabawne, "Szum" i "Birds of a Feather" to ładne alternatywno-popowe piosenki (jeszcze 2 lata temu nie wyszłyby poza Muzo.fm, ale coś się zmieniło na lepsze w radiu ostatnio), no a Dua Lipa faktycznie utrzymuje popularność. Śmieszy mnie obecność "Murder on a Dancefloor", ale Pnau nic złego tej doskonałej piosence nie zrobili. "Carry You Home" z tych wszystkich około-"country" rzeczy chyba faktycznie jest najlepsze.
A jak ktoś chce wyników "od czapy" to polecam Przebój Roku 2024 RMF FM. xd _________________ Przebój Lat Zerowych
Moje Playlisty Spotify
https://rateyourmusic.com/~Szysza32 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tangerine Użytkownik

|
Wysłany: Czw Sty 02, 2025 13:24 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Nie czaję, z czym masz problem. "100 BPM" przeciez równiez było chętnie grane przez Eskę w tym roku (zresztą jak niemal wszystko w top 50), a poza tym - z samego grania nie wynika, czy pod koniec roku słuchacze dalej będą mieli ochotę oddać głos. |
A ja właśnie czaję i nawet nie wiem, czy to coś 100 BPM znam.
Też się dziwię, że tak jest wysoko, bo przecież Róż był częściej grany. Co się włączyło radio, to leciał. Chyba nadal leci.
A niektóre wyniki całkiem niezłe i ciekawe. Artemas i Chappel Roan zasłużenie.
Właśnie to jest to, że co roku odsłuchuję te nowości i śledzę, a potem się dziwię, że jeszcze czegoś nie znam. Nie mówiąc już o odbiorze, bo z tym bywa różnie.
Cytat: | W ogóle to chyba najmniej "zelektryfikowane" top 10 Setki od 2003 roku (dobrze, że gwałt na Simonie i Garfunkelu do 10tki nie wskoczył, choć i tak przykro, że jakiekolwiek radio kiedykolwiek to zagrało). |
Dla mnie gdzieś od 2005 może. Sam nie wiem, dokładnie...
Cytat: | A jak ktoś chce wyników "od czapy" to polecam Przebój Roku 2024 RMF FM. xd |
Tak, bo tam jakieś och i ach jest.  _________________ Panta rei |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dobromier Zarządca

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mario Nowy
|
Wysłany: Czw Sty 02, 2025 20:21 Temat postu: |
|
|
W nawiązaniu do wiadomości powyżej:
Co do Milk Inc to zgodzę się, że mieli swój prime time w latach 2006-2007, choć cover A-Ha z 2003 roku też jest niczego sobie i odniósł dość duży sukces. Też szkoda, iż ich nagrania nie są już puszczane w stacjach radiowych, nawet na Spotify ciężko znaleźć piosenki wymienione w następnym zdaniu. Zarówno “Run” i “Sunrise” są świetne, a jest też mniej znany utwór z 2008 roku “Forever” -niedoceniony w mojej opinii, który był puszczany tylko w RMF MAXX
Co do pozostałych kwestii, zgodzę się z tym, że niektóre moje oceny mogą budzić kontrowersje, bardzo doceniam odmienny punkt widzenia, co do np. Supermode faktycznie byłem chyba zbyt surowy, jednak w wypadku niskich ocen niektórych nagrań podtrzymuję swoją oceną, nawet teraz zastanawiałem się czy niektóre piosenki nie oceniłem zbyt wysoko np. "Pozwól żyć".
Owal “Spokojnie”- jeżeli rozpatrujemy to w kategoriach bardziej szerokich niż konkretne przypisanie do gatunku to nagranie jest nawet spoko, ale i tak uważam, że ocena jest odpowiednia
“Mogliśmy”- tutaj też rozpatrywałem to nagranie szerzej, myślę że pozostałe nagrania Verby z poprzednich lat i późniejszych otrzymałyby notę raczej przeciętną
Podobnej oceny według tych kryteriów dokonałem w kontekście Mezo “Sacrum”, stąd wysoka ocena, w mojej ocenie zasłużona
Tak jak pisałem powyżej Dj Magic “Get Down” jak również wydane rok później “Cocaine” nie były to ewidentnie nagrania z mojej bajki, nawet do “Inside” z dzisiejszej perspektywy jestem średnio przekonany. Co do polskich DJ to rok 2007 i jeszcze chyba 2008 przyniósł jeszcze większe ich natarcie w mainstream radiowy na fali tego co się działo w 2006 roku, ale tak na dobrą sprawę większość z tych nagrań nie jest puszczanych w stacjach radiowych, choć wśród nich znalazły się perełki (przykłady Neros "The One" oraz "U Can Be Free z 2007 roku), ale chyba i tak nie osiągnęły wyższej oceny niż 7/10, gdybym robił podsumowania kolejnych lat
Jeszcze pokrótce rok 2024 i podsumowanie
Nie śledzę już tego w tak dogłębny sposób, ale zgodzę się z opiniami powyżej, że zostało zrobione w porównaniu do poprzednich lat w bardziej wyważony sposób, takie moje jedyne zastrzeżenia to być może Daria Zawiałow “Supro” mogła być wyżej oraz brak w zestawieniu The Knocks & Sofi Tukker „One on one”, ale tutaj przyznaję nie będę zbyt obiektywny- dla mnie fajna nutka, ale też nie wiem za bardzo jak sobie radziła ta piosenka.
Co do Sanah to uważam, że akurat miała lepsze nagrania w roku 2024 niż w 2023 roku, nie wiem czy powoli nie zmierzamy do jakiegoś punktu kulminacyjnego, choć na razie jestem ostrożny czy następuje przesyt, ponieważ cały czas jednak eksperymentuje (choćby duet z Mateo Bocelli), ale jeśli chodzi o utrzymywanie się na topie dokonała bardzo wielkiej sztuki jeśli chodzi o polskie realia |
|
Powrót do góry |
|
 |
adam19960 Spamer
|
Wysłany: Nie Sty 05, 2025 15:06 Temat postu: |
|
|
Od wielu, wielu lat już nie było tak dobrych wyników.
W zasadzie w pierwszej dwudziestce razi mnie tylko obecność Sanah i Cyrila. Całe szczęście, że rozjechanie "Still Into You" Paramore nie weszło do głównej setki. Super, że "Szum" Kaśki Sochackiej został doceniony, bo chyba ten utwór nie wyszedł poza propozycje do Gorącej 20.
Cieszy mnie obecność "Kisses" w tej setce. Od kiedy usłyszałem ten numer, od razu wzbudził moje skojarzenia z "What's It Gonna Be" H2O. "Craving 4 You" grane przez RMF Maxx jest w sumie jeszcze fajniejsze.
Fajnie, że tak bardzo niepasujący do formatu obecnej Eski Benson Boone jest w pierwszej piątce. Co prawda "Beautiful Things" nigdy nie było na mojej playliście, ale dobrze, że główna antena Eski nie jest zamknięta na takie brzmienia. Swoją drogą bardzo by pasowało do Eski Rock w latach jej świetności. Za to zaskakująco nisko "Taki mały ja" Kuqe 2115 jak na takiego oklepańca. _________________ Catch a fall
and I will stand in your way
and I need you like the flower needs the rain... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tangerine Użytkownik

|
Wysłany: Wto Sty 07, 2025 16:35 Temat postu: |
|
|
Z tym Milk Inc. to rzeczywiście tak jest na spotify, bo sprawdzałem. Sam chciałem posłuchać tych największych hitów i musiałem się przenieść do Youtuba z teledyskami ,,ikonicznymi''.
Tu nawet trafił temat teledysków, że do Joey Negro taki sobie, ale ja bym się tak nie przejmował. To przy niektórych taki urok. Właśnie teledyski lepsze i gorsze. Bardzo gorsze...
Cytat: | Tak jak pisałem powyżej Dj Magic “Get Down” jak również wydane rok później “Cocaine” nie były to ewidentnie nagrania z mojej bajki, nawet do “Inside” z dzisiejszej perspektywy jestem średnio przekonany. Co do polskich DJ to rok 2007 i jeszcze chyba 2008 przyniósł jeszcze większe ich natarcie w mainstream radiowy na fali tego co się działo w 2006 roku, ale tak na dobrą sprawę większość z tych nagrań nie jest puszczanych w stacjach radiowych, choć wśród nich znalazły się perełki (przykłady Neros "The One" oraz "U Can Be Free z 2007 roku), ale chyba i tak nie osiągnęły wyższej oceny niż 7/10, gdybym robił podsumowania kolejnych lat
|
Coś mi świta z tym Neros, ale to nie było aż tak popularne. Na pewno nie tak jak inne, bo pozostałe tego typu są w tysiącach, a nawet i po milion wyświetleń. Szczególnie ten np. Max Farenthide.
Ja wtedy miałem zaledwie 11, 12 lat wtedy, więc ciężko mi tak łatwo było stwierdzić, czy mi się podoba, czy nie. Na pewno dziwiło mnie, że… To było modne wtedy jakoś, zwłaszcza w tym wieku czy w starszym. Puszczanie lub słuchanie czegoś takiego na przerwach w radiowęźle, na telefonie, w radiu… Nie chcę mi się słuchać teraz tego przez lata, choć sobie przypomniałbym niektóre nagrania. Takie nagranie Neros musiałem, bo tamte kojarzę aż za dobrze. Na tyle są znane. Na pewno razi po latach to, że trochę się ,,starzeją’’ i są robione jakby na jedno kopyto, jakieś sztampowe. Może dlatego nie są grane. East Clubbers - Sextasy to chyba pierwsze nagranie, gdzie po podstawowych słowach i znajomości byle jak angielskiego można było wiedzieć, co jest śpiewane. Tak to wynika z moich wspomnień. To jest ciekawy nurt i nawet nie wiem, jak to nazwać. Zresztą trochę już wspominany był ten trend na te wszystkie C-Boole, DJ Remo, Maxa, DJ Magic, MBrother itd. Potem się dziwiłem, że to polscy DJ, szczególnie przy Kalwi & Remi. Miałem podobnie też przy Alchemist Project, jak się dowiedziałem.
Wolę już od lat posłuchać innej muzyki. Choćby tych wykonawców, co się tam nie dostały się do zestawienia. Sugababes, Red Hotów , SOFAD, U2 z tych lat… (moi ulubieńcy). Nie ukrywam, że coś mnie naszło po obserwowaniu tych Setek i innych list słuchania tych hitów kilka lat temu. Nawet po kolei tych gorszych, choćby z ciekawości i odbioru.
Neros - The One jest na Youtube jako nagrany teledysk z Vivy. No, trudno nie spojrzeć, że z Polski.
Do tego Get Down nie podoba mi się teledysk. No comment.
Jeszcze zapomniałem pomyśleć. Dziwiły mnie przy tych nagraniach niekiedy te piskliwe wokale (jakieś ooo, aaaa) i brzęczące bity.
Cytat: | nawet teraz zastanawiałem się czy niektóre piosenki nie oceniłem zbyt wysoko np. "Pozwól żyć". |
Ja nad całą Gosią bym się zastanawiał…
Co do 2024, to jeszcze analizuję, bo najpierw tak pobieżnie patrzyłem. Fajnie, że są niekiedy dobre wyniki i pojawiają się na liście numery odbiegające od jakichś typowo dance'owych, rapowych standardów.
Cytat: | swoją drogą bardzo by pasowało do Eski Rock w latach jej świetności. |
Hmm, może tak, ale już minęło długo od tego czasu...
Z Benson Boone to tak jak np. w 2017 weszło Weshly Arms - Legendary, to o tym samym pomyślałem.
Teraz, obserwując rotacje Eski Rock, napawa mnie sentyment.
Myślałem, że będzie krótki post i znowu się rozpisałem. _________________ Panta rei
Ostatnio zmieniony przez Tangerine dnia Sro Lut 19, 2025 11:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tangerine Użytkownik

|
Wysłany: Sro Sty 22, 2025 16:49 Temat postu: |
|
|
Post nad postem, a temat Gorącej Setki wciąż gorący.
Kuqe 2115 & Kubi Producent „Wszystkie noce są samotne
Kuqe 2115 & Francis „Taki mały ja
Kizo, Bletka & BeMelo „100 BPM (naprawdę nie znałem, a taki niby hit!)
FloyyMenor & Cris MJ „Gata only
Noah Kahan „Stick season
Twocolors x Roe Byrne „Stereo (ujdzie!)
Armin van Buuren & David Guetta feat. Alda e „In the dark
Lucas Estrada, Tribbs & Stephen Puth „Close your eyes
Oliver Heldens & WeiBird „Out of love
Marcus & Martinus „Unforgettable
Jax Jones & Zoe Wees „Never be lonely
Myles Smith „Stargazing
gorąca 100 – various artists
edit post
Nagrania, które z listy Gorącej 100 Radia Eska były mi nieznane lub:
-znane, ale nieświadomie.
-albo nie kojarzę, a może znam…
Chociażby to z Tribbsem i Guettą. =xD Szczególnie te ostatnie wymienione 4 pozycje nawet ciekawe.
Kizo z tą, która może fajnie śpiewa… - tak średnio... Naprawdę nie wiem, czemu tak grane i znane. Gata only mnie chyba ominęło i nie czuję ,,hype’’ na ten numer. Na to pierwsze tym bardziej. Jakbym przegapił, a pewnie jakiś tam powie: no, musisz znać…
Noah Kahan czy Myles Smith dosyć fajne. Tytuł tego drugiego od razu kojarzy mi się z numerem Kygo sprzed lat. Podoba mi się, że niektóre numery brzmią inaczej. Co prawda nie jest jakieś to bardzo odkrywcze.
Kuqe jest o dziwo niezły, choć drażni mnie ta maniera raperska. Nic nie poradzę. Ten pierwszy wciąż jeszcze grają. Musiał wejść gdzieś na początku grudnia. Fajne, gitarowe tło i jakieś emocje, tekst. Bardziej mi się podoba niż następny. Drugi za to podobny jest do Avicii w brzmieniach. Melodyjnie i tekstowo fajnie. Chce coś przekazać, ale nie do końca moje klimaty muzyczne. _________________ Panta rei |
|
Powrót do góry |
|
 |
ajsmen90 Moderator
Dołączył: 19 Maj 2011 Posty: 4207 Skąd: obojętność, która każe mi stać, kiedy chciałbym pobiec za Tobą?
|
Wysłany: Wto Mar 25, 2025 19:26 Temat postu: |
|
|
Tangerine napisał: | Gdyby nie post muzykoblogera, co roku, to chyba bym już tu nie wszedł.
Nagle widzę, że mario się rozpisał, a ja jakoś to przeoczyłem.
Jest masa czytania i analizowania piosenek, co do setki z 2006 i nominacji do roku 2024.
Odnoszę się do tego może potem, bo teraz to raczej nie.
Trudno tak na szybko to skomentować. |
Człowieku. To forum to jest niezasypana kopalnia. A było jeszcze forum na miastomuzyki.pl tylko to już jest zasypana kopalnia nie do odtworzenia. Pewnie usunęli z racji wychwycenia możliwych machlojek przy ustawiani POPlisty. Wystarczy przeanalizować miejsca. Pewnie do dziś tak się dzieje. Znaczy, że np. utwory rzadko z notowania na notowanie utrzymują pozycję. Ja tego ostatnio nie śledzę, ale nie zdziwiłoby. _________________
Winter Rocks! napisał: | "Muzyczna Galaktyka - i nic ci nie umyka!" Świetne hasło!  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Wto Mar 25, 2025 19:26 Temat postu: |
|
|
|
|