|
Muzyczna Galaktyka i nic ci nie umyka!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
meni Laureat Miastowizji
|
Wysłany: Nie Mar 09, 2014 16:51 Temat postu: |
|
|
Takiego Tiesto chcę, takiego Tiesto pragnę! Poezja dla uszu, a wersja wokalna chyba faktycznie jeszcze lepsza.
Ten utwór od zawsze mnie bolał, bo chociaż lubię to zawsze słyszę stracony potencjał.
Kolejna rzecz nie do zarżnięcia. Pomniki muzyki klubowej nie do obalenia.
RMF Maxxx 2008 pamiętamy [2] Wokalista New Order się tutaj prezentuje.
Mysza też już swoje miejsce w historii muzyki klubowej ma zapewnione.
Jakby się tak zastanowić to chyba TOP 10 ATB jak nic.
Tak jak Artur stawiam na oryginał.
Kawał świetnie pompującego disco house.
Ich trance z tego okresu był bardzo stadionowy, wpadał w ucho, opierał sie na prostych motywach i przez to trochę trącił banałem jak mówi Artur. Ale też lubię.
Nietypowo, bo Chilloutowo. Ale tu każda wersja jest wybitna, więc nie ma o czym mówić w ogóle.
Mnóstwo kapitalnej przestrzeni, a nade wszystko kapitalny klimat! _________________ http://www.lastfm.pl/user/meni124
http://rateyourmusic.com/~meni |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Nie Mar 09, 2014 16:51 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
adam19960 Spamer
|
|
Powrót do góry |
|
|
adam19960 Spamer
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dobromier Zarządca
|
Wysłany: Pon Mar 10, 2014 22:17 Temat postu: |
|
|
Czyli to jego najlepszy utwór tutaj. Szkoda, że zabrakło miejsca dla "9 PM" czy "Marrakech", ale to też godny reprezentant.
Nie ma nic wspólnego z muzyką klubową, ale to piękne nagranie.
Nigdy nie szalałem za tym utworem, ale ten remiks to już w ogóle mi się nie podoba. Brzmi jak jakiś inny utwór CJ Stone'a wklejony do "Lethal Industry", bez ogarnięcia i pomysłu.
Lange nigdy nie był wybitnym producentem, ale miał przebłyski. To jeden z nich.
Znakomita czwórka, po prostu.
Jeden z najbardziej docenianych vocal trance'ów z tamtego czasu, ale wolałbym Lasgo - Something albo Sylver - Turn The Tide/Forever In Love.
No fajne, fajne.
Wzięli pierwszą dziesiątkę z zaskoczenia. Klasowe utwory, słucha się z przyjemnością.
W sumie z tego Topu dowiedziałem się jednej bardzo ważnej dla mnie rzeczy, mianowicie skąd się wzięła zła reputacja trance'u, zwłaszcza "nowszego". Sporo z tych utworów (tych, których nie znałem wcześniej) po prostu totalnie do mnie nie trafiło, brzmi kiczowato, w najlepszym razie wtórnie.
Nie chcę żeby to zabrzmiało jak krytyka; widać że jest to bardzo sentymentalny top, rządzą tu po prostu hity z lat młodości.
Byłem pewien, że wygra.
Wolę wersję jego rodaka, no ale sentyment jest.
Wiedziałem, że się pojawi. Dla mnie zdecydowanie najlepsze ich dokonania to właśnie lata 1998-2000. Jeden z pierwszych utworów, jakie mnie wciągnęły w trance. Jest świetny motyw i letni klimat. Po prostu 'komercha' na poziomie.
I w ogóle to:
RMF MAXXX 2006-2008 R.I.P. [*] pamiętamy!
^^
Znałem wcześniej inną wersję tego utworu, chyba original mix; ogólnie porządny utwór, ale bardzo nietypowy zwycięzca. _________________ Przebój Lat Zerowych
Moje Playlisty Spotify
https://rateyourmusic.com/~Szysza32 |
|
Powrót do góry |
|
|
adam19960 Spamer
|
Wysłany: Wto Mar 11, 2014 16:16 Temat postu: |
|
|
Odnośnie utworóww brzmiących kiczowato: takie były wtedy lata i taka muzyka rządziła m.in: na Sunrise With Ekwador czy właśnie w "Club Rotation" na VIVIE . To jest historia, to są sentymenty, to jest wspomnienia, to jest życie! Nie mogłem nie uwzględnić tych utworów, ale Artór: masz na myśli tylko Filterheadz i Shog'a, czy więcej? Bo inne np. Mr. Sam czy The Judge czy DJ Dean (chociaż to też trochę kiczem zalatuje, ale co zrobisz) się Tobie podobały. _________________ Catch a fall
and I will stand in your way
and I need you like the flower needs the rain... |
|
Powrót do góry |
|
|
Dobromier Zarządca
|
Wysłany: Wto Mar 11, 2014 16:54 Temat postu: |
|
|
Było tego więcej w dalszych dziesiątkach, część doczekała się swojego komentarza, część nie. Ale były też utwory które w jakiś sposób wyróżniają się na plus, lepszą melodią czy czymś (nie wiem jak to określić) i o nich również się wypowiadałem/komentowałem.
No w każdym razie - dzięki za top. _________________ Przebój Lat Zerowych
Moje Playlisty Spotify
|
Powrót do góry |
|
|
meni Laureat Miastowizji
|
Wysłany: Sro Mar 12, 2014 11:40 Temat postu: |
|
|
Kolejna rzecz, która spokojnie łapie się TOP 10 od niego. Chociaż już nie piszę tego z takim przekonaniem jak wcześniej.
Nie ten top, zdecydowanie. Ale utwór perfekcyjny.
Straszliwie spłycona wersja, nie podoba mi sie ten remix.
Tak, to jest całkiem spoko.
Hard Trance'owa klasyka, która łączy i dzieli. Bo z jednej strony naczelni krytycy podchodzą do tego dość przychylnie (rzecz jasna nie wszyscy), a z drugiej to hicior wszelkich klimatów "manieczkowych". Dla mnie doskonała podróż w czasie, z uwzględnieniem że do tej pory lubię.
Ostatnio puszczałem po saferłelowi, zjechał z góry na dół.
Powiem tak: troche brakuje mi takich rzeczy w radiu, zamiast tych wszystkich Animalsów i Tsunami, ale jakby nie patrzeć stąd już tylko o krok od hands'upu...
Czołowa 10 później, bo już muszę iść na zajęcia. _________________ http://www.lastfm.pl/user/meni124
|
Powrót do góry |
|
|
adam19960 Spamer
|
Wysłany: Sro Mar 12, 2014 20:39 Temat postu: |
|
|
W takim razie czekam, bo na Twojej opinii jak i Artura właśnie mi zależy .
(inna sprawa, że tylko Wy komentujecie ) _________________ Catch a fall
|
Powrót do góry |
|
|
meni Laureat Miastowizji
|
Wysłany: Czw Mar 13, 2014 01:33 Temat postu: |
|
|
Na takie rzeczy teraz mawiam: "trance drugiego sortu", bo niby schemat i styl pasuje, ale kurde to jest takie "cheesy", że aż głowa boli. Oczywiście słuchało się w podstawówce a jakże. I ten utwór wpisuje sie doskonale w kwestię którą poruszył Artur, a do której zaraz się odniosę.
Zapomniałem o nich! Na bank bym typował do TOP 10. Jeśli chodzi o spopowiały trance (akurat "Sunrise" słabo się wpisuje w to określenie) lepszych od nich nie ma.
Z całym szacunkiem, ale akurat to ma znak jakości od "starego" Armina, także Arturowe oskarżenie "manieczkowe" raczej bezpodstawne. Świetne są te etniczne afrykańskie wstawki.
Myślałem, że kandydat do podium.
Tylko Corsten! Swoją drogą zabawne, że 3 najbardziej znane utwory z płyty "Just Be" czyli "Love Comes Again", "Traffic" oraz właśnie "Adagio for Strings" najmniej mi siadają z całej płyty.
Miał być i jest. Gdyby tak mi grali w wiejskich klubach na imprezach to - słowo daję - całkiem możliwe że bym się wybrał. A tam disco polo niestety.
Bardzo euforyczne i "stadionowe", ale całkiem niezłe, to pianino uzupełniające jest fajne. Uplifting zawsze był schematyczny, nawet 10 lat temu.
Nie mniej dwuznaczni jak Cosmic Gate. Ale mimo wszystko oni są pewnym symbolem, takim pomostem wręcz dla wdrożenia się w muzykę trance. Sentyment zawsze będzie.
Zaskakujący ten zwycięzca, nie powiem. Ale to był grane po manieczkach, zgadza się absolutnie. Ja jestem za oryginałem jednak mimo wszystko. Tak swoją drogą dziwię się w takim wypadku że tego nie było: klik A jaki piękny remix do tego Armin zrobił! Podkreślił w genialny sposób pianino, nadał swojego charakteru, jednocześnie nie przesadził z nadmiarem swoich pomysłów.
------------------------------------
adam19960 napisał: | Odnośnie utworów brzmiących kiczowato: takie były wtedy lata i taka muzyka rządziła m.in: na Sunrise With Ekwador czy właśnie w "Club Rotation" na VIVIE . | Otóż to, tego tutaj w topie jednak trochę było. W zasadzie ja wywodzę się dokładnie z tych samych podstaw, do końca podstawówki w głośnikach śmigały u mnie manieczkowo-sunrisowe klimaty. Dlatego robiąc top od razu musiałbym zakładać pewne ramy - sentyment i historia, czy stan aktualny. Ty postawiłeś na to pierwsze, spoko dla mnie to była świetna podróż w czasie. Jak sam mówisz, "nie mogłeś tego nie uwzględnić". Jednakże gdy kiedykolwiek będę robił taki top to jednak zastosuję zasadę aktualności. Podkreślam jednak, że w żaden sposób nie można powiedzieć że któryś sposób jest lepszy, oba są równoważne.
Artur.O napisał: | Lange nigdy nie był wybitnym producentem, ale miał przebłyski. To jeden z nich. |
I to jakie! Przecież takie "Nearly Home" czy "Home" (takie domowe tytuły akurat się wybrały) są przecież fantastyczne.
Artur.O napisał: | Jeden z najbardziej docenianych vocal trance'ów z tamtego czasu, ale wolałbym Lasgo - Something albo Sylver - Turn The Tide/Forever In Love. | Nie lubię określenie vocal trance. Jak widzę tłumaczenie na rymie to mi się nóż w kieszeni otwiera. Bo ciężko mi nazywać ekipy pokroju Sylvera, Milk Inc., czy Lasgo transem. Dla mnie to "belgijski" dance, z wpływami transu w kwestii melodii. Tylko tyle i aż tyle. W ogóle co zaliczać do tego vocal trance? Progresy z vocalem, uplifty z wokalem itd? Przecież progress nie przestaje być progresem gdy doda sie do niego vocal.
Artur.O napisał: | W sumie z tego Topu dowiedziałem się jednej bardzo ważnej dla mnie rzeczy, mianowicie skąd się wzięła zła reputacja trance'u, zwłaszcza "nowszego". Sporo z tych utworów (tych, których nie znałem wcześniej) po prostu totalnie do mnie nie trafiło, brzmi kiczowato, w najlepszym razie wtórnie. | Dokładnie w tym tkwi problem, ja wiem o tym od dawna. Cały wizerunek negatywny trance to pokłosie ludzi pokroju DJ Sammy, DJ Shog itd. Oni mocno upraszczali te utwory i używali dość kiczowatych dźwięków w tworzeniu melodii. Tu zazwyczaj szedł jeden schemat jak w uplifcie, żadnego urozmaicenia, wszystko opierało sie na tym czy konstrukcja melodii będzie udana. Jak była to ludzie go zapamiętali spośród tysiąca innych i tyle.
Dzięki wielkie za ten top Adam! _________________ http://www.lastfm.pl/user/meni124
|
Powrót do góry |
|
|
Kordian Aktywny użytkownik
|
Wysłany: Czw Mar 13, 2014 13:05 Temat postu: |
|
|
No i wydało się - w latach 2001-03 (albo i dłużej) na plaży i w klubach w Sztutowie rządził vocal trance! Czuję się, jak bohater komedii Moliera, który przez 40 lat nie zdawał sobie sprawy, że mówi prozą
Oczywiście w świetle tego, co napisał meni, ironizuję, jednak ten wstęp był potrzebny, ponieważ mam trochę inny punkt widzenia na muzykę klubową sprzed x lat. Przed 2001 r. nie słuchałem regularnie radia, które zresztą nie było przyjazne takim brzmieniom, nigdy nie miałem kablówki ani satelity, więc duża część mojej edukacji to składanki, które były używane w nadmorskim klubie rodziców i na imprezach sportowych, które komentowałem. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że tylko trzech wykonawców za mojej dziesięcioletniej "kadencji" wzbudzało tak pozytywną, że wręcz histeryczną reakcję sportowców amatorów i kibiców - najpierw Sylver, potem Kate Ryan, potem Tiësto. Osobiście nigdy nie lubiłem Sylvera, bo wkurzało mnie, że wszystkie ich piosenki są o tym samym Sylwia, jak ten facet był taki fajny, to trzeba było go nie rzucać, proste A na popularność pokrewnego Lasgo się już nie załapałem, tylko "Something" mi gdzieś tam przemknęło.
Niemniej w połączeniu z dyskusją z Mavoyem o UK garage i uświadomieniem sobie, że większość przebojów z UK Top 40, które kojarzyłem tylko z tytułów wywodzi się z tego nurtu, nigdy jeszcze nie obudziła się we mnie taka nostalgia za muzyką z lat licealnych, wczesnostudenckich i jeszcze gimnazjalnych. Do tej pory największą tęsknotę budził we mnie moment w 2008 czy 2009, kiedy zacząłem interesować się warszawskimi stacjami radiowymi i wydawało się, że wszędzie grają Coldplay, Snow Patrol... A potem jak wiadomo wiele się zmieniło
No, ale do rzeczy:
- BBE i TomCraft zdecydowanie nie dla mnie :/
- Aquagen jak się okazuje w ogóle nie znałem i nie żałuję
- "You Are Alive" Fragmy, jak się okazało dobrze kojarzyłem, a "We Are Alive" Van Dyka też znałem z melodii i lubiłem
- cieszę się z poznania Miracle Cure, bo staram się kolekcjonować wszystko, co związane z New Order. Udana kompozycja, a remiksem zalatuje może dlatego, że wstęp przypomina "Rent" PSB. Mind of the Wonderful też mi się podobał, The Nightfly w sumie też
- dziwię się, że nie znałem Love on the Run Chicane. Też mi się b. podoba, jak w sumie wszystko, co od niego znam (Stoned in Love!)
- podobało mi się też "Finally Found" LNA i całkiem sympatyczne "With My Own Eyes". Też na wiele hitów Sasha! się nie załapałem, praktycznie tylko na Ecuador i La Primavera, Mysterious Times może znałem z melodii, ale nie z tytułu
- tytuł Beachball zainteresował mojego tatę ze względów sportowych. Słuchaliśmy ze składanki, na której kawałek wybitnie wyróżniał się wśród różnych Alexii i Masterboyów
- ATB... Wciąż mniej lub bardziej lubię sporo kawałków. Numerem 1 jest dla mnie Long Way Home, ale też I Don't Wanna Stop, Let U Go (ale bez faceta:P)...Odświeżyłem sobie też Fields of Love i nadal fajnie brzmi. O dziwo, obeszło mnie bokiem chyba popularne w Polsce Hold You. A jako dzieciak szalałem przez dłuższy czas za Don't Stop i tego akurat już nie rozumiem
Jak widać, na razie sprawdzałem prawie wyłącznie wykonawców znanych mi z nazwy, ale na razie jestem na tyle zadowolony ze znalezisk, że w wolnej chwili sprawdzę resztę. Nie zostało mi już chyba za dużo A może kiedyś w przyszłości pokuszę się o własny taneczny top? Ale uprzedzam, że on będzie zatrącał nawet o lata 70. _________________ Między łosiem a łososiem |
|
Powrót do góry |
|
|
adam19960 Spamer
|
Wysłany: Czw Mar 13, 2014 16:28 Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, ale to nie koniec tego topu. Został jeszcze suplement czyli dodatkowe 50 pozycji . _________________ Catch a fall
|
Powrót do góry |
|
|
adam19960 Spamer
|
|
Powrót do góry |
|
|
meni Laureat Miastowizji
|
Wysłany: Nie Mar 16, 2014 00:34 Temat postu: |
|
|
Artur też miał w Topie. Bardzo ładnie pracujące poptransidło, bardzo lubię.
Jakby sie tak zastanowić to rzeczywiście się nadaje do takiego zestawienia. Przepotężny numer, niezwykle taneczny, a jednocześnie bijący skandynawskim chłodem. Jestem skłonny stwierdzić że najlepszy na Juniorze.
No to jest odwieczny kandydat do takich zestawień. Równie ograny co wybitny.
Sentymenty, sentymenty... no ale do tego całkiem miło się wraca.
Właśnie tego mi brakowało w setce! Miałem się upominać nawet, ale ostatecznie zrezygnowałem.
"Dr Beat" wita. Doskonały przykład jak samplować aby odświeżyć numer w pełnej krasie. Ewidentny rozgrzewacz parkietów.
Ich debiut obfitował w takie nieszkodliwe, dynamiczne utwory. Jasna sprawa, ze lubię.
O i to jest "ten" Tiesto, którego chcę pamiętać. Płyta "Just Be" mocno reprezentowana jak widzę, ale akurat to świetny kawałek.
Cieplutki, nadmorski house. Bomba!
Trzęsie wnętrznościami, niczym nadmiar alkoholu. Doskonały utwór "na reset".
Powiem, że nieco zaskakujący wybór. Ale to fajny, niezwykle optymistyczny numer.
Stała fraza: "Trance is dead. Ferry Corsten killed it." A że ja nie jestem tró transowcem to ubóstwiam od pierwszej do ostatniej sekundy.
Najwięksi przegrani tego topu, no nie?
Dlaczego te utwory są tak banalne i tak bardzo wpadają w ucho? Wieczne guilty pleasure, innej opcji dla nich nie przewiduję.
Axwell od zawsze był najlepszym z ekipy Szwedzkiej House Mafii. Latino, sample gitary, zgrabna konstrukcja house'owa, sztos pierwszej jakości.
RMF Maxxx 2008 - wspomnień ciąg dalszy. Trochę tęsknię za takim progressem (o Ercoli mówię), bo jest równie "metaliczny" co klimatyczny. _________________ http://www.lastfm.pl/user/meni124
|
Powrót do góry |
|
|
Dobromier Zarządca
|
Wysłany: Nie Mar 16, 2014 00:58 Temat postu: |
|
|
Nie muszę nic mówić. ^^
"Omen" lepszy.
Wspomnień z Maxxxa ciąg dalszy. Chicane to chyba wygrał wszystko umieszczając na numerowanych pozycjach 2 wersje tego samego utworu. Z tych 5 utworów tylko Alicja dobra (w sumie historyczna, od tego momentu zaczyna się dominacja vocal trance'u) no i Sylver przyjemny, reszta świetna.
Nie znałem, fajnie buja.
A to znam dzięki TV Gryf, kolejny sentymentalny kawałek, ale dobrze zrobiony. Tak się robi remixy.
Porządne, ale dałbym do topu.
Kolejny klasyk za którym nie przepadam. Zbijcie mnie ale jakieś takie nijakie to
Ciekawostka: Udziela się tu przyszły członek Snow Patrol.
No coś mało ich było w topie.. _________________ Przebój Lat Zerowych
Moje Playlisty Spotify
|
Powrót do góry |
|
|
adam19960 Spamer
|
|
Powrót do góry |
|
|
adam19960 Spamer
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2014 19:41 Temat postu: |
|
|
Wkrótce ostatnia część topu, a już zapowiadam kolejny: hit wszechczasów lat 90! Co Wy na to? _________________ Catch a fall
|
Powrót do góry |
|
|
Nowik Bardzo aktywny
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2014 19:45 Temat postu: |
|
|
adam19960 napisał: | Wkrótce ostatnia część topu, a już zapowiadam kolejny: hit wszechczasów lat 90! Co Wy na to? |
Ucieszyłbym się jakby lista odżyła (jak to się pisze ) |
|
Powrót do góry |
|
|
Dobromier Zarządca
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2014 21:20 Temat postu: |
|
|
Nowik napisał: | adam19960 napisał: | Wkrótce ostatnia część topu, a już zapowiadam kolejny: hit wszechczasów lat 90! Co Wy na to? |
Ty chyba naprawdę chcesz na siłę mieć więcej postów ode mnie... _________________ Przebój Lat Zerowych
Moje Playlisty Spotify
|
Powrót do góry |
|
|
Nowik Bardzo aktywny
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2014 08:23 Temat postu: |
|
|
Artur.O napisał: | Nowik napisał: | adam19960 napisał: | Wkrótce ostatnia część topu, a już zapowiadam kolejny: hit wszechczasów lat 90! Co Wy na to? |
Ty chyba naprawdę chcesz na siłę mieć więcej postów ode mnie... |
Z pewnością.To już nie mogę napisać że lepiej by było gdyby lista była aktywna ? |
|
Powrót do góry |
|
|
get_addicted Laureat Miastowizji
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2014 09:19 Temat postu: |
|
|
adam19960 napisał: | Wkrótce ostatnia część topu, a już zapowiadam kolejny: hit wszechczasów lat 90! Co Wy na to? |
Na pewno śledziłbym z uwagą i zapewne komentował tym razem, przy klubowym wprawdzie znałem wiele, ale nie siedzę w takiej muzyce na tyle, żeby coś interesującego o niej napisać |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2014 09:19 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |