|
Muzyczna Galaktyka i nic ci nie umyka!
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
get_addicted Laureat Miastowizji
|
Wysłany: Pon Cze 17, 2013 18:47 Temat postu: Dobrze Rockujący TOP 10 Polski Pop Punk |
|
|
Miałem zacząć po sesji, ale że dzisiaj robię wszystko aby się nie uczyć na jutrzejszy egzamin z psychoanalizy, fenomenologii i innych dziwnych rzeczy, zaczynam już teraz. Wybrałem 10 moich ulubionych kapel, ranking jest oczywiście bardzo subiektywny. Tak jak już pisałem wcześniej, nawet jeśli ktoś nie przepada za tego rodzaju muzyką, to myślę, że warto na poszczególne zespoły zwrócić uwagę
No to lecimy:
10. HEROES GET REMEMBERED
Zespół możecie kojarzyć z którejś tam edycji MBTM, zaszli tam do półfinału, gdzie zacne jury uznało ich za swoich faworytów, ostatecznie w głosowaniu widzów zajęli 4 miejsce.
Zacytuję lasta:
Heroes Get Remembered powstało jesienią 2007r i jest jedyną tego typu mieszanką ostrego rocka, alternatywy oraz post hardcore’owych klimatów w Polsce. HGR gra mocno, bezkompromisowo, emocjonalnie i przede wszystkim przebojowo. Na początku 2010 roku zespół wydał kompilację 6 utworów (DIY EP ALBUM) o nazwie ‘Anthony Forgotten’.
W Lipcu 2010 zespół został jednym ze zwycięzców Redbull Tourbus oraz laureatem nagrody BORDER BREAKER na festiwalu Jarocin 2010.
Jako ciekawostkę dopiszę, iż wokalista zespołu Arek wraz z Siemiq'iem z Undergruntu tworzy projekt Birol, tworząc pop punkowe wersje polskich utworów, takich jak np. Jak anioła głos Feela oraz Mogliśmy Verby.
Dużo pozytywnej energii, fajny przekaz, słychać to co w muzyce lubię najbardziej, co zresztą niejednokrotnie podkreślałem-szczerość i zapał do grania.
Aktualnie zespół pracuje nad swoją pierwszą płyta długogrającą.
Próbka twórczości zespołu:
http://www.youtube.com/watch?v=WG7Kvuhww_U
I jeszcze jeden link ;P
http://www.youtube.com/watch?v=94uWZ4agWtU
CDN
Ostatnio zmieniony przez get_addicted dnia Pon Cze 17, 2013 22:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Cze 17, 2013 18:47 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
adik 303 Laureat Miastowizji

|
Wysłany: Pon Cze 17, 2013 20:38 Temat postu: |
|
|
W sumie to dobry pomysł, tyle że ja bym sobie z wybraniem top 100 nie poradził  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Pon Cze 17, 2013 21:20 Temat postu: |
|
|
| adik 303 napisał: | W sumie to dobry pomysł, tyle że ja bym sobie z wybraniem top 100 nie poradził  |
a kto mówi o 100? zapewne źle przeczytałeś. 10 będzie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Cze 17, 2013 21:25 Temat postu: |
|
|
Chodzi mi o to, że top 100 dla mnie to byłoby za mało  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Pon Cze 17, 2013 22:16 Temat postu: |
|
|
| adik 303 napisał: | Chodzi mi o to, że top 100 dla mnie to byłoby za mało  |
aaa tylu przedstawicieli polskich to nawet nie znam. Wybierałem spośród 30 kilku ;> |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Cze 17, 2013 22:28 Temat postu: |
|
|
| Tzn. ja mówię ogólnie, cały świat, wszystkie gatunki, nie chciałoby mi się cackać z ograniczeniami xd |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Pon Cze 17, 2013 22:34 Temat postu: |
|
|
| adik 303 napisał: | | Tzn. ja mówię ogólnie, cały świat, wszystkie gatunki, nie chciałoby mi się cackać z ograniczeniami xd |
no wiem raczej bym się zdziwił, gdybyś miał na myśli pop punk ;P |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wto Cze 18, 2013 17:49 Temat postu: |
|
|
lecimy dalej.
9. MAYPOLE
Grupa została założona przez 4 osoby, które istnieją w świadomości fanów undergroundu od 2001 roku. Jako inspiracje muzyczne zespół wymienia Rise Against, Ignite, Pennywise, Offspring itp. Muzyka Maypole jest kombinacją punka, hardcore, co sprawia że jest zawsze żywiołowo przyjmowana przez publiczność.
Ich debiutancki CD ‘In Your Hands’, zrealizowany w Serakos Studio, ujrzał światło dzienne dzięki współpracy z wytwórnią Burning Chords.
Zespół ma także na koncie wydawnictwo „In Punk We Rust” z krakowskim CF98 a jego muzykę można usłyszeć w wielu produkcjach filmowych dotyczących sportów ekstremalnych.
Zespół grał jako support przed koncertem Simple Plan 1 września 2011 r. w warszawskim klubie Stodoła. Grupa aktualnie pracuje nad nowym albumem, z którego jak do tej pory udostępniono dwa kawałki. Porównując najwcześniejsze kawałki do tych obecnych widać znaczny progress. (zresztą po 12 latach grania wypadałoby, żeby był ) Swoje pierwsze demo zespól nagrał w zaledwie dwa dni
Próbka twórczości:
http://www.youtube.com/watch?v=uU0rPMpxeWY
A tu fragment wspomnianego występu supportującego SP:
http://www.youtube.com/watch?v=gXjVUP-Ngag
(niestety licha jakość)
CDN |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Sro Cze 19, 2013 20:46 Temat postu: |
|
|
8. CF98
Zespół poznałem słuchając nocnej audycji "Zgrzyt" w radiowej czwórce (wtedy jeszcze Radio Euro). Prawdę mówiąc, na początku mnie nie porwało, ale z każdym odsłuchem przekonywałem się coraz bardziej. I oczywiście plus za kobietę na wokalu. Wydaje mi się, że spośród polskich kapel grających pop punk są oni jedną z tych najbardziej rozpoznawalnych.
Grupa powstała w Krakowie w 2003 roku.
Z wikipedii:
Ich muzyka mimo iż mocno zakorzeniona w scenie hardcore punk, znacznie częściej jest kojarzona z pop punkiem ze względu na melodyjność oraz wolny od ideologii i schematów przekaz. W początkach ich twórczości można znaleźć wpływy takich zespołów jak New Found Glory, wczesny Saves the Day, czy późniejszy Millencolin. Sami określają swoją muzykę jako: punk mixed with some soft core pop chocolate milk cocktail.
Koncertowali na samodzielnie zorganizowanych trasach w Polsce, Niemczech, Czechach i na Słowacji. Grali koncerty z takimi polskimi artystami jak Coma, Happysad, Hey, O.S.T.R., Acid Drinkers, Vavamuffin czy z zespołami zachodniej sceny hard core/punk jak: Good Riddance, Ignite, Billy Talent, Rise Against, Bad Religion, Funeral for a Friend, Cancer Bats. W ciągu ostatnich lat byli gośćmi m.in.: Dziennika Polskiego, Gazety Wyborczej, pisma Teraz Rock, stacji TVP Kultura, Polskiego Radia, Radiostacji oraz Anty-Radia. Wystąpili m.in. na takich festiwalach jak: Jarocin, Coke Live Music, Odjazdy, Rock in Arena, Rock in Summer.
Także dokonań mają na swoim koncie sporo
Zespól wydał jak do tej pory 4 albumy oraz wspomniany już split z zespołem z miejsca 9
Próbka twórczości:
http://www.youtube.com/watch?v=KEFinwt1LZI |
|
| Powrót do góry |
|
 |
meni Laureat Miastowizji

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Sro Cze 19, 2013 21:51 Temat postu: |
|
|
Kolejność, jak już podkreślałem, jest bardzo subiektywna i tak też będzie dalej  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Czw Cze 20, 2013 16:18 Temat postu: |
|
|
7. Rotten Bark
Kolejny zespół, który możecie kojarzyć z udziału w Must Be The Music, jeśli dobrze pamiętam to w pierwszej edycji, gdzie dotarli do finału, w którym zajęli ostatnie miejsce.
Zespół powstał w grudniu roku 2005 kiedy Adrian „Adi” Owsianik oraz Piotrek Kowalik, grający w różnych zespołach, zdecydowali się założyć wspólny side-project. Dopiero latem 2006 roku uformował się cały skład zespołu. Wtedy to do RB dołączyli Paweł Nazaruk, Mateusz Struzik oraz Kuba Sobiecki (Mateusz i Kuba byli wówczas członkami Critical Mass – metalowego zespołu, którego wokalistą był Adrian). W lipcu 2006 zespół zagrał pierwszy koncert, jednak do końca roku 2006 zespół nie kontynuował działalności przez rok.
Po kilku zmianach w składzie, w 2008 roku zespół przystąpił do nagrywania pierwszego albumu. Z powodu nieprzewidzianej awarii sprzętu, cały materiał na płytę przepadł, a zespół zdecydował, że chce stworzyć coś zupełnie nowego. Kolejne miesiące to okres metamorfozy - to wtedy ukształtował się dotychczasowy styl zespołu. Rotten Bark zaczęło więcej koncertować i tworzyć nowe utwory.
W 2010 roku zespól wystąpił na Coke Live Music Festival, a rok później we wspomnianym MBTM, a także jako finalista konceru Trendy na sopockim festiwalu. W osiągnięciach zespołu wypada także wymienić support przed koncertem Paramore w ramach Rock In Summer Festival w Warszawie.
Oficjalna premiera debiutanckiego albumu „Stuck In Here” miała miejsce 18 października 2011.
Próbka tworczości:
http://www.youtube.com/watch?v=WxRDooKkVd4
http://www.youtube.com/watch?v=8uo7t-VUrHM
CDN |
|
| Powrót do góry |
|
 |
meni Laureat Miastowizji

|
Wysłany: Czw Cze 20, 2013 21:27 Temat postu: |
|
|
Blink-182 - takie natychmiastowe skojarzenie względem tego zespołu. Słychać radochę z grania i o to chodzi. Na razie najlepsi z tych co zaprezentowałeś, czyli jakby nie patrzeć kolejność wciąż się zgadza. _________________ http://www.lastfm.pl/user/meni124
http://rateyourmusic.com/~meni |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Sob Cze 22, 2013 15:31 Temat postu: |
|
|
6. Hands Resist
W ich muzyce słychać inspiracje takimi zespołami jak np. Bad Religion, Rise Against, Thrice, NOFX czy Defeater. Co niektórzy nazywają ich polskim The Offspring.
Grupa powstała w 2007 roku, od tamtego czasu zagrała dziesiątki koncertów w całej Polsce. Na swoim koncie ma m.in. pierwsze miejsce w przeglądzie „Gapa Rock 2011”
29 czerwca 2012 Hands Resist wydali własnym sumptem debiutancki album - „Na krawędzi”. Aktualnie pracują nad drugą płytą. Są przykładem zespołu kompletnie nieobecnego w polskim mainstreamie, podczas gdy ich utwory spokojnie mogłyby śmigać w rozmaitych rockowych stacjach radiowych. Ponadto ich koncerty to szalona energia sceniczna oraz nieprzewidywalna, zwariowana integracja z publiką. Polska kapela, którą warto znać, mimo że nie ma za sobą wielkiej wytwórni i tysięcy sprzedawanych płyt. Jeszcze.
Oto jak zespół sam określa swoją twórczość:
"Określenie „melodyjny hardcore/punk” jest najbliższe temu, co gramy, aczkolwiek nie chcemy zostać zaszufladkowani. Jest u nas dużo melodii, większość muzyki utrzymana w konwencji punk rockowej, jest trochę hardcore’u w niektórych momentach. Staramy się, aby nasza muzyka nie była tak prosta, jak „klasyczny” punk rock, ale nie chcemy też przesadzić w drugą stronę."
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=naPU6tTFxTg&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=AjDcFcDV3Gs |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Nie Cze 23, 2013 10:28 Temat postu: |
|
|
5. Road Trip's Over
Zespół założony w 2004 roku w Szczecinie. Stworzyło go trzech muzyków związanych już wcześniej z kilkoma Szczecińskimi formacjami punkowymi tj. The Analogs czy Anti Dread. Ich muzyka wywodzi się z melodyjnego pop punka, emo i rocka alternatywnego. Zespół wykonuje swoje utwory w języku angielskim oraz polskim. Do ich większych osiągnięć należy zdobycie pierwszej nagrody podczas ogólnokrajowego festiwalu rockowego "Generacja" w Koszalinie w 2004 roku oraz koncert na żywo w Polskim Radio Szczecin S.A. w 2006 roku. We wrześniu tego samego roku zespół wydał w wytwórni Jimmy Jazz Records swój pierwszy studyjny album – Romance on the phone. Do piosenek powstały także teledyski, emitowane w ogólnopolskiej telewizji 4fun TV. W 2008 roku powstał drugi album grupy, "Po drugiej stronie lustra".
Zacytuję fragment recenzji debiutanckiego albumu ze strony Teraz Rock:
To prawda, że w Stanach są setki podobnie grających zespołów, że chłopaki z Road Trip’s Over nie silą się specjalnie na oryginalność i że jest w tym dużo młodzieńczej naiwności. Ale to nie zmienia faktu, że u nas tego typu grupy wciąż są rzadkością, a do tego członkowie RTO muzycznie i wykonawczo lokują się w krajowej czołówce. Bo to, co robią, robią naprawdę dobrze. (...) A do tego, jeśli wierzyć w to, co mówią, swoją debiutancką płytę nagrali zupełnie sami. Brzmienie może nie powala na kolana, ale z pewnością wyróżnia się na tle średniej krajowej i nie mają się czego wstydzić. I chyba właśnie o to chodzi. Wielkie brawa za odwagę. Za to, że w kraju zdominowanym przez „partyzancki” punk zdecydowali się grać to, co czują i lubią. Bez kompleksów. A że to przede wszystkim naśladowanie wzorców zza Atlantyku? Cóż, nie można mieć wszystkiego.
Mnie ich granie odpowiada w 100 procentach
http://www.youtube.com/watch?v=8DndLytP6ds
http://www.youtube.com/watch?v=V7WC0zr9vNw |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Pon Cze 24, 2013 17:39 Temat postu: |
|
|
4.Late Again
Zespół Late Again powstał pod koniec 2005 roku w Lublinie. Kompozycje muzyków to energiczna mieszanka melodyjnego punk rocka z elementami rock’n’rolla (melodic punk’n’roll). Zespół ma swoim koncie demówkę nagraną w 2006 roku, Ep-ke „Taste of Life” wydaną rok później oraz wydany w 2012 roku pełny, studyjny album zatytułowany „The City of Lost, Broke and Forgotten”. Na albumie znalazło się 12 własnych kompozycji muzyków, które układają się w spójną historię opowiadającą o losach mieszkańców tytułowego miasta. Formacja koncertowała z najważniejszymi zespołami reprezentującymi szeroko pojętą scenę melodic punkową w Polsce m.in. Maypole, CF98, Road Trip's Over, Grin Piss czy The Roosters. W tym roku zespół znalazł się w finale konkursu Hortex Rytmy Młodych i walczy o możliwość zaprezentowania się na dużej scenie festiwalu w Jarocinie. Aktualnie zespół pracuje nad nową płytą a także sporo koncertuje, głownie w swoim mieście.
http://www.youtube.com/watch?v=b5lZ84JpmMg
http://www.youtube.com/watch?v=TK6AWuoJ-_8 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wto Cze 25, 2013 18:37 Temat postu: |
|
|
3.Undergrunt
Zespół poznałem trafiając przypadkiem na finał programu Nowa Generacja w TV4. W sumie to miałem problem z tym, na którym miejscu ich umieścić, stwierdziłem ostatecznie, że dokonania grupy na mojej liście zasługują na miejsce w pierwszej trójce.
Przedstawiłem ich już tutaj http://rmfpoplista.phorum.pl/viewtopic.php?t=2735 zatem nie będę się już zbytnio rozpisywać w kwestii skąd się wzięli itd
Za to krótko podsumuję ich karierę na Top & Flop: (wliczając to side-projecty i solowe nagrania Siemiq'a).
1. Apologize Na liście 122 razy, 35 razy miejsce 1.
2. With me (Sum41 Cover) Na liście 50 razy, 4 razy miejsce 1.
3. Meet you today Na liście 46 razy, 7 razy miejsce 1.
4. Jak anioła głos (Punk Cover) side-project Birol. Na liście 47 razy, 7 razy miejsce 1.
5. Lara Croft Na liście 71 razy, 11 razy miejsce 1
6. Your star (All-American Rejects Cover), Siemiq solo. Na liście 63 razy, 7 razy miejsce 1.
7. Mogliśmy (Verba Cover), Birol. Na liście 38 razy, 9 razy miejsce 1.
8. Nie na złość Na liście 42 razy, 10 razy ma miejscu 1.
9. The Thespian (Alesana Cover), side-project Niezrozumienie. Na liście 30 razy, 11 razy na miejscu 1.
10. You suck at love (Simple Plan Cover) Siemiq solo. Na liście 67 razy, 9 razy miejsce 1.
11. After midnight (Blink 182 Cover) Siemiq solo. Na liście 103 razy, 12 razy na miejscu 1.
12. Cute (I'm not cute) (Blog27 Cover), Siemiq feat. Mart. Na liście 50 razy, 6 razy na 1.
13. Heaven (Bryan Adams Cover) Siemiq solo. Na liście 55 razy, 4 razy na miejscu 1.
14. Flirt (Sylwia Grzeszczak Cover) Siemiq solo. Aktualnie w notowaniu.
Zatem w sumie twórczość samego zespołu i jego członków przewodziła liście przez 132 notowania
Obecnie grupa pracuje nad nową demówką i mam nadzieję, że będzie znacznie lepsza niż poprzednia, która mnie rozczarowała. Jakoś tracą tą swoją szczerość, momentami jakby na siłę próbują ulepszyć kawałki stosując jakieś dziwne studyjne zabiegi. Oby nie poszli dalej w tą stronę.
http://www.youtube.com/watch?v=654ll76M_aI
http://www.youtube.com/watch?v=Kdk-DBlC_P0 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Sro Cze 26, 2013 17:29 Temat postu: |
|
|
2. Pomyleni/ Juicy Lips
Zespół podsunął mi kolega, nazywając ich polskim Sum41. Ich muzyka trafiła do mnie już po pierwszym odsłuchu. Ich kawałki są tworzone z widocznym entuzjazmem. I chyba o to chodzi, żeby robić to co się lubi, i tak jak się umie, mieć z tego radość a przy okazji zarażać tym innych ludzi. Myślę, że dość ciężko znaleźć to obecnie w muzyce. Grupie daleko do perfekcji, ale właśnie to dodaje im autentyczności (nawet ten polisz inglisz ).
Tak zespół reklamuje się na lascie:
Punk-rockowy zespół charakteryzujący się spontanicznymi tekstami, kalifornijskim brzmieniem gitar oraz „rasowymi” bębnami. Aktualnie kapela pracuje nad nowym materiałem, który ma zostać zwieńczony wydaniem LP.
Niestety, ostatecznie płyty nie będzie bo zespół zdążył się już rozpaść w związku z wyprowadzką dwóch jego członków. 2/4 grupy zdążyło już założyć nowy projekt pod nazwą Juicy Lips (będący kontynuacją działalności Pomylonych), który pracuje właśnie nad swoim materiałem. Pozostali dwaj członkowie kapeli aktualnie poszukują perkusisty i gitarzysty i także planują stworzyć nowy zespół.
I tak jak już wspomniałem gdzieś tam, w ich kawałkach odnajduję to co sam chciałem dawać ludziom przez muzykę mojego upadłego zespołu Procenty Uciekają zdążyliśmy się rozpaść zanim cokolwiek powstało, do grania już niestety nie wrócę, ale pasja pozostała
Całkiem możliwe, że zespół zostanie drugim Undergruntem na mojej liście
http://www.youtube.com/watch?v=SmmJ3jPaAis
http://www.youtube.com/watch?v=iyA84Xz6hc0 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Sob Cze 29, 2013 14:50 Temat postu: |
|
|
1. Holden Avenue
Kolejny zespół, który poznałem słuchając audycji Zgrzyt. Prowadzący program Piotr Wierzbicki nazwał ich polskim The Offspring. Czy tak jest faktycznie? Zachęcam do posłuchania i ocenienia
HOLDEN AVENUE to wrocławska formacja powołana do życia w lutym 2007 roku. Początkowo zespół funkcjonował bez wokalisty, który dołączył do składu dopiero w październiku. Wtedy też grupa zarejestrowała materiał demo i zagrała swoje pierwsze koncerty.
W czerwcu 2008 roku – po zmianie wokalisty – zakończono przygotowywanie materiału na pierwszą długogrającą płytę. Trzy miesiące później zespół wraz z producentem Przemysławem ‘Perłą’ Wejmannem z opalenickiego Studia Perlazza rozpoczął prace nad debiutanckim albumem.
Zwieńczeniem tych działań jest płyta zatytułowana „Holden Avenue”, której premiera odbyła się w maju 2009 roku nakładem wydawnictwa Rockers Publishing (Lou & Rocked Boys).
HOLDEN AVENUE to ponadto zdobywcy licznych nagród na festiwalach i konkursach młodych zespołów. Zostali m.in. laureatem nagrody publiczności ‘Złotego Kameleona’ na Festiwalu w Jarocinie w 2009 roku.
Na początku sierpnia 2011 roku nastąpiła kolejna zmiana wokalisty.
Premiera drugiej płyty zespołu pt. „Emisja” odbyła się we wrześniu 2011 roku. Album zarejestrowany został jeszcze z poprzednim wokalistą, w całości w języku polskim i ponownie, jak w przypadku debiutanckiego krążka, ukazał się nakładem wydawnictwa Rockers Publishing (Lou & Rocked Boys). Współproducentem płyty również i tym razem został Przemysław ‘Perła’ Wejmann ze Studia Perlazza w Opalenicy.
W październiku 2012 zespół opublikował minialbum zatytułowany Wybierz drogę, z którego zapewne coś wkrótce pojawi się na Top & Flop. Zespół ma na swoim koncie także support przed koncertem Billy Talent na Ursynaliach. Bardzo często angażują się też w działalność charytatywną i za to oczywiście plus. Grupa sporo koncertuje nie tylko w Polsce, ale i w Czechach, gdzie jest dość popularna U nas zdecydowanie przydałoby im się więcej reklamy.
http://www.youtube.com/watch?v=MNziceGr7Bo
http://www.youtube.com/watch?v=SgbV_RYK4_E
I to by było na tyle dzięki wszystkim, którzy ranking śledzili, mam nadzieję, że udało mi się kogokolwiek przekonać do tego rodzaju muzyki lub przynajmniej do zwrócenia na nią uwagi. A jeśli komuś mało (tak jak mi ), kilka propozycji do odsłuchu (zaczerpnięte z fejsbuka HA):
Link do dużej fotki: http://imageshack.us/a/img195/4913/californiaz.png |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sob Cze 29, 2013 14:50 Temat postu: |
|
|
|
|